Digi Mate

Τι είναι ένα Sales Funnel AIDA

 

Το πρώτο και πιο χρήσιμο εργαλείο για επιτυχημένο digital marketing για σταθερή προβλέψιμη και μόνιμη ροή πελατών στην επιχείρηση.

Το μοντέλο που περιγράφει το ταξίδι του πελάτη μέσω της Επίγνωσης, του Ενδιαφέροντος, της Επιθυμίας και της Δράσης, είναι ίσως το πιο γνωστό  μεταξύ όλων των κλασικών μοντέλων marketing . Πολλές επιχειρήσεις βρίσκουν το AIDA χρήσιμο, καθώς εφαρμόζουμε αυτό το μοντέλο καθημερινά, συνειδητά ή υποσυνείδητα, όταν σχεδιάζουμε τη στρατηγική επικοινωνίας μάρκετινγκ.

Τι είναι το μοντέλο AIDA (Sales Funnel ή Ροή πωλήσεων)

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Είναι γνωστό ότι οι πελάτες πριν αγοράσουν ένα προϊόν ή υπηρεσία από την επιχείρηση μας περνούν συνειδητά ή ασυνείδητα από διάφορα στάδια ωρίμανσης της απόφασης τους για μια αγορά.

Τα πιο κύρια και βασικά στάδια της συγκεκριμένης ροής είναι 4.

  1. Awareness (Επίγνωση) Πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πρόκειται να αγοράσουν καθώς και την πιο κατάλληλη επιχείρηση από όπου μπορούν να το προμηθευτούν. Δηλαδή είναι το στάδιο που θα πληροφορηθούν ότι για κάποια συγκεκριμένη ανάγκη τους έχουν τη δυνατότητα να την καλύψουν με αγορά κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας από κάποια επιχείρηση.

 

  1. Interest (Ενδιαφέρον) Να αποκτήσουν κάποιο ενδιαφέρον για τα οφέλη που μπορούν να έχουν από την αγορά του προϊόντος ή υπηρεσίας συνδεμένα με την επιχείρηση που θα τα προμηθευτούν ώστε να ενθαρρύνει την περαιτέρω έρευνα και προοπτική για την αγορά.

 

  1. Desire (Επιθυμία) Να αποκτήσουν την επιθυμία να αγοράσουν το προϊόν ή υπηρεσία έχοντας πεισθεί για το όφελος που θα αποκομίσουν.

 

  1. Action (Δράση) Να αποφασίσουν να αλληλεπιδράσουν με την επιχείρηση για να κάνουν την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

 

Κάποιες από τις σχολές marketing τοποθετούν στο μοντέλο και άλλα ενδιάμεσα ή επιπλέον στάδια όπως το retention στο τέλος ή το decision πριν το action και άλλα. Μικρή σημασία όμως έχει αυτό επειδή το νόημα έγκειται στη βασική ιδέα και πως το αξιοποιούμε. Εξ άλλου το κάθε sales funnel σχεδιάζεται ειδικά για κάθε επιχείρηση ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που έχει.

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει το μοντέλο AIDA στο Marketing

Το μοντέλο AIDA μπορεί να βοηθήσει με καθοριστικό τρόπο σε 2 σημαντικές  λειτουργίες ενός συστήματος digital marketing:

  1. Εστιάζουμε σε διαφορετικό είδος επικοινωνίας που θα χρησιμοποιήσουμε σε κάθε στάδιο με τον πελάτη.

 

  1. Βοηθάει σε αποφάσεις στρατηγικών επιλογών στις μεταβολές ή διορθώσεις της κατανομής των μεγεθών που βρίσκονται σε κάθε στάδιο στο Sales funnel της επιχείρησης.

 

Προυπόθεση των ανωτέρω είναι να διαθέτουμε πηγές πληροφορίας  για τα μεγέθη που έχουμε σε κάθε στάδιο του Sales Funnel της επιχείρησης αλλά ακόμη περισσότερο να έχουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε τα data για το κοινό που θα απευθυνθούμε για να επικοινωνήσουμε.

Εδώ τον σημαντικότερο ρόλο τον αναλαμβάνει το digital marketing. Υπάρχουν δίαφορα εργαλεία που μας δίνουν την δυνατότητα να σχεδιάσουμε μια αρχιτεκτονική της υποδομής που απαιτείται για τον σκοπό αυτό..

 

Διαφορετικοί τύποι Sales Funnel για κάθε ανάγκη

 

Παρά το ότι ένα Sales Funnel αφορά τη γενική ροή των πελατών προς την επιχείρηση για να εφαρμόσουμε και να ελέγξουμε στην πράξη ένα σχέδιο ροής πωλήσεων τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητο να διαχωρίσουμε τον σχεδιασμό μας σε περισσότερους από ένα τύπο Funnel.

Για παράδειγμα μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα ξεχωριστό Funnel για τα Social Media, ενα ξεχωριστό Funnel για τις δημοσιεύσεις στο blog μας, ένα ξεχωριστό funnel για κάθε προϊοντική μας σειρά ή ακόμη και ένα funnel για κάθε τακτική πωλήσεων που εφαρμόζουμε. Φυσικά, οι επιλογές μας θα πρέπει να γίνονται με προσοχή και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τον γενικότερο σχεδιασμό του digital marketing της επιχείρησης.

ΠερισΣΟΤΕΡΑ
Αρθρα

Τί είναι Digital Στρατηγική

  Οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι η ψηφιακή παρουσία είναι απαραίτητη. Χωρίς όμως Στρατηγική δύσκολα

Facebook

Εφαρμόστε τώρα ένα μονιμο σύστημα Digital marketing απλά, εύκολα, οικονομικά

Κλείσε σήμερα μια δωρεάν ώρα στρατηγικής συμβουλευτικής για την δική σου επιχείρηση

    Αν θέλετε Γράψτε μας 2 λόγια για την δραστηριότητα σας (Προαιρετικά)

    * Συναινώ στο ότι η Digi-Mate και οι συνεργάτες της μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες τους και να επεξεργαστούν για σκοπούς επικοινωνίας τα στοιχεία που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή.