Digi Mate

Γιατί πρέπει η επιχείρηση να έχει Στρατηγικούς στόχους

 

Αν και ο προφανέστατος στόχος κάθε επιχείρησης είναι η κερδοφορία εντούτοις δεν είναι στρατηγικός 

Κάθε επιχείρηση ξεκινάει και πορεύεται με τους εκάστοτε στόχους της, όπου συνήθως είναι η κερδοφορία, ή ανάπτυξη της, ή θέση της στην αγορά, η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και γενικά ότι περιλαμβάνει το όραμα της ηγεσίας της.

Ανεξάρτητα πόσο φιλόδοξοι είναι οι στόχοι κάθε επιχείρησης συνήθως απαιτείται η επίτευξη μικρότερων στόχων που θα συμβάλουν και θα υποστηρίξουν τις πιθανότητες επιτυχίας των κύριων στόχων της.

Απαιτείται λοιπόν η προσεκτική καταγραφή όλων των επιμέρους στόχων και η σύνδεση μεταξύ τους και με τους κύριους στόχους της επιχείρησης καθώς και το μέγεθος της συμβολής τους σαν παράγοντες σε κάθε έναν από αυτούς.

Δεν είναι κάτι εύκολο και απαιτεί τεχνογνωσία και εμπειρία. Όμως ακόμη και η απλή καταγραφή τους και η στοιχειώδης σύνδεση τους θα μας δώσει τουλάχιστον μια διαισθητική εικόνα. Σκοπός μας είναι να ιεραρχήσουμε τους επιμέρους στόχους σε βαθμό σημασίας ώς προς την επίτευξη των κύριων στόχων μας.

Τι είναι Στρατηγικοί στόχοι

Αν καταφέρουμε να αξιολογήσουμε και να ιεραρχήσουμε σωστά την αξία των επιμέρους στόχων μας έχουμε κάνει το πρώτο μας βήμα για ένα στρατηγικό σχέδιο.

Στρατηγικούς στόχους θεωρούμε τους στόχους που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κλίμακας μας που συνήθως η επίτευξη τους μας διασφαλίζει τη βεβαιότητα της επιτυχίας των κύριων στόχων της επιχείρησης μας.

Σαν παράδειγμα ενός στρατηγικού στόχου θα μπορούσε να είναι η επιτυχία στην πρόσληψη και ενσωμάτωση στην επιχείρηση του πιο κατάλληλου εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού για την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες. Αν ο παράγοντας αυτός θεωρηθεί ότι είναι ο πιο κρίσιμος για την επιτυχία των κύριων στόχων θα πρέπει να μπει στην κορυφή της λίστας των στρατηγικών μας στόχων.

Οι ενέργειες στον σχεδιασμό μας θα πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη προσοχή μας και όσο περισσότερων πόρων διαθέτουμε. Σε αυτούς θα πρέπει να εξαντλήσουμε την ενέργεια και την εφευρετικότητα μας.   

Γιατί είναι σημαντικοί οι στρατηγικοί στόχοι

  • Είναι οδηγός για τις προτεραιότητες, την κατανομή των πόρων, τις ανάγκες ικανοτήτων και τη ρύθμιση των προϋπολογισμών μας.

 

  • Ευθυγραμμίζουν όλη την διοικητική ομάδα στα σημαντικά πράγματα που πρέπει να επιτευχθούν

 

  • Ενημερώνουν και καθοδηγούν όλο το προσωπικό για συμπεριφορές προς τους πελάτες και τους συνεργάτες.

 

  • Χρησιμεύουν σε αξιολογήσεις των σημαντικών αποτελεσμάτων σε διαχρονική σύγκριση.

 

  • Βοηθούν σε καθημερινές αποφάσεις της διοίκησης ώστε να μην παρεκκλίνουν από τη στρατηγική της επιχείρησης.

 

  • Είναι οι μόνοι στόχοι που εξαρτάται η επιτυχία του ζητούμενου αποτελέσματος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

 

Τι πρέπει να κάνουμε

Σαν συμπέρασμα θα πρέπει να κρατήσουμε ότι κάθε επιχείρηση θα πρέπει να έχει τους κύριους στόχους της που ορίζονται από το όραμα της ηγεσίας της αλλά αυτοί οι στόχοι πρέπει να επεξεργαστούν με προσοχή και αναλυτική οπτική που σαν αποτέλεσμα θα μας βγάλει τους σημαντικότερους στρατηγικούς στόχους για να υποστηριχθούν και επιτευχθούν οι κύριοι στόχοι.

Επειδή ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι στρατηγικοί στόχοι ενδέχεται να αλλάζουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα όταν αλλάζουν οι συνθήκες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πάντα ένα επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για την κατεύθυνση προς την επιτυχία της επιχείρησης μας.

 

 

ΠερισΣΟΤΕΡΑ
Αρθρα

Τί είναι Digital Στρατηγική

  Οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι η ψηφιακή παρουσία είναι απαραίτητη. Χωρίς όμως Στρατηγική δύσκολα

Facebook

Εφαρμόστε τώρα ένα μονιμο σύστημα Digital marketing απλά, εύκολα, οικονομικά

Κλείσε σήμερα μια δωρεάν ώρα στρατηγικής συμβουλευτικής για την δική σου επιχείρηση

    Αν θέλετε Γράψτε μας 2 λόγια για την δραστηριότητα σας (Προαιρετικά)

    * Συναινώ στο ότι η Digi-Mate και οι συνεργάτες της μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες τους και να επεξεργαστούν για σκοπούς επικοινωνίας τα στοιχεία που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή.